Oma tekninen huoltomme palvelee sinua 24/7. Soita 0400 521 258 »
sähköautojen latauspiste

As Oy Kupittaan Joutsen: Sähköä joka autopaikkaan

Kiinnostus sähköautojen latauspisteisiin on noussut reilussa vuodessa valtavasti. Tämä huomattiin myös As Oy Kupittaan Joutsenessa, jossa osakaskysely näytti vihreää valoa hankkeen nopealle toteutukselle. Päätös latauspisteiden asentamisesta tehtiin helmikuussa ja latausvalmius hallissa oli kesäkuun alussa. – Me ostimme tämän avaimet käteen -toteutuksena, kertoo hallituksen puheenjohtaja Seppo Tuominen.

– As Oy Kupittaan Joutsen on yhtiö, jossa arvostetaan laatua. Osakkaat asuvat yhtiössä itse, ja heille tärkeää on, että paikat ovat kunnossa ja että kiinteistöstä huolehditaan, summaa isännöitsijä Ilmari Hiltunen Turun Seudun Kiinteistöpisteestä.

Kymmenen vuotta sitten Kupittaalle rakennettu Joutsen on yksi kymmenestä lintujen mukaan nimetystä korkeatasoisesta yhtiöstä. Hallituksen puheenjohtaja Seppo Tuominen allekirjoittaa isännöitsijän luonnehdinnan.

– Rakennuttaja loi aikoinaan jo rakennusvaiheessa kiinteistöstä korkeatasoisen mielikuvan. Me olemme hallituksessa halunneet pitää sitä yllä.

Tarve latauspisteille nousi vuodessa

Tuominen kertoo, että alusta alkaen As Oy Joutsenen hallitus on kehittänyt yhtiötä osakaskyselyiden kautta. Siten omistajien toiveet ja ajatukset ovat ohjanneet kehitystyötä.

Kiinnostusta sähköautojen latausasemiin kysyttiin autohallin osakkailta kolmesti kahden vuoden sisällä.

– Ensimmäisellä kerralla halukkaita oli yksi, toisella kerralla pari kolme. Kolmannessa kyselyssä lähes kaikki halusivat latausasemavalmiuden. Kasvukäyrä oli hyvin nopea, Tuominen kertoo. 

Myös muissa pihapiirin yhtiöissä oli kiinnostusta latausinfran rakentamiseen, mutta Kupittaan Joutsen päätti kiirehtiä oman projektinsa kanssa.

Nopea eteneminen hillitsi kustannuksia

Maailman tilanteesta johtuen keväällä 2022 oli näköpiirissä huomattavia hinnan korotuksia, joten yhtiö päätti toteuttaa latausinfran nopeasti osakkeidensa hallitsemaan osaan runsaan 440 paikan autohallia.

– Keskustelimme Kiinteistöässän Henri Harkan kanssa toteutuksesta. Meille on etua siitä, että Kiinteistöässän kanssa on tehty yhteistyötä vuosia. He tunsivat yhtiön ja sähköjärjestelmät, Tuominen kertoo hankkeen suunnitteluvaiheesta.

Yhtiökokous päätti helmikuussa edetä hankkeen kanssa nopeasti sitovan tarjouksen perusteella, jossa Turun Kiinteistöässä oli valittu toteuttajaksi.

ARA-avustuspäätöstä ei jääty odottamaan. Isännöitsijä Ilmari Hiltunen arvioi, että ARA-avustuksen hyödystä merkittävä osa olisi hävitty, jos projektin kanssa olisi jääty odottamaan hintojen nousua.

– Nykyisin on mahdollista edetä ilman päätöstä. Aiemmin ARA-avustuksiin liittyi käytäntö, jossa päätös avustuksesta piti saada ennen käyttöönottoa. Nyt käyttöönotto voidaan tehdä, kun hakemus on sisällä, Hiltunen kertoo.

Kiskolla valmius joka paikkaan

Isännöitsijän ja hallituksen näkökulmasta hanke sujui helposti. Suunnitteluvaiheen jälkeen Kiinteistöässä huolehti projektista, ja heidän omat sähköasentajansa työskentelivät hallissa huhti-toukokuussa.

Projektissa sähköautojen latausvalmius asennettiin kaikkiin As Oy Joutsenen 44 autopaikkaan.

– Asennus tehtiin todella siististi latauskiskolla. Osakkaat saivat valita, asennettiinko heidän autopaikalleen latauspiste heti. Muilla sähköauton latauspiste on nyt laitetta vajaa valmis, Hiltunen kertoo.

– Me ostimme tämän avaimet käteen -mallilla. Aikataulu piti ja asennuskustannukset pitivät. Muut kustannukset taisivat vähän alittua budjetoidusta, Tuominen summaa.

As Oy Kupittaan Joutsenen jokaisessa autopaikassa on nyt valmius sähköauton latauspisteelle.